Tel : 0222 320 00 22 - 0533 646 43 46
Kürtaj veya daha doğru tabiriyle "küretaj",genel anlamda rahim içinde istenmeyen bir gebeliğin tahliyesi anlamına gelmektedir. 
Tıbbi literatürde gebelik terminasyonu, gebelik sonlandırılması veya dilatasyon-küretaj olarak da geçer.
Halk arasında küretaj (kürtaj); kurtaj, kürtaş, kurtaş gibi isimlerle de telaffuz edilmektedir. 
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: "Kürtaj hiçbir zaman bir aile planlaması yöntemi değildir". 
 
İstenmeyen gebelikleri önleyebilmek için öncelikle modern aile planlaması yöntemleri etkin bir şekilde uygulanmalı ve her şeye rağmen istenmeyen bir gebelik ortaya çıkmışsa son çare olarak kürtaja başvurulmalıdır.
 
Kürtaj, gebelik sonlandırılması için yapılabileceği gibi düşük yapan kişilerde rahim içinde eğer bebeğe ait parçalar kaldıysa, yani gebeliğe bağlı rahim içi materyal tam olarak atılamadıysa bunları temizlemek için de yapılabilir. Bu işlemin adı "Retansiyon küretaj" olarak anılır.
 
Kürtaj, ayrıca bebeğin anne karnında öldüğü durumlarda da yapılır.Buna ''Tahliye küretaj''denir
 
Küretaj, aslında bir anlamda tüm rahim içinin temizlenmesidir. Örneğin gebe olmayıp uzun süreli ve fazla adet gören kadınlara da küretaj yani rahim içi temizliği gerekebilir. Buradaki işlemin adı tanısal amaçlı yani "Probe Küretaj" dır. Yapılan küretaj sonrası kanama kesilir ve alınan rahim içi dokusu patolojiye gönderilerek kanamanın nedeni araştırılır. Yani yapılan işlem ile hem tanı hem de tedavi bir arada yapılmış olur.
 
Günümüzde ailelerin sosyoekonomik durumlarının düşmesi istenmeyen gebeliklerin sınırlandırılması gereksinimini doğurmuştur. Ancak istenilen sayıda çocuk sahibi olmak kürtaj ile değil etkin aile planlaması yöntemleriyle gerçekleştirilmelidir.
 
Günümüzde küretaj,tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de karmen aspirasyon sistemi ile emniyetli bir şekilde yapılmaktadır.
 
Muayenehanemde küretaj işlemi için 222 320 0022  veya GSM= 533 6464346 Nolu telefonlardan bilgi alabilirsiniz.
 
Not= Kürtaj yaptıran kişilerin özellikle evli olmayan ve doğum yapmamış olanlar daha dikkat etmek şartıyla doktor kan grubu ve rh şinızı sormasa bile mutlaka kendiniz doktora söylemeyi ihmal etmeyin. Aksi takdirde rh uyuşmazlığı olan biri kürtaj sonrası koruyucu iğneyi 72 saat içinde yaptırmazsa(özellikle çocuk kalp atışları başladığının tespitinde,eğer fetus henüz oluşmamışsa kalp atımı başlamamışsa yani erken gebelikler de yapılmayabilir.) bir sonraki doğumda çocuk anne karnında rh uyuşmazlığına bağlı kalp yetmezliğinden kaybedilebilir veya sarılık gibi problemler olabilir. Bu yüzden müdahale yaptıran kişilerin mutlaka kan grubu ve rh larını doktora bildirmesini tavsiye ediyorum.

Etiketler : kürtaj , kürtaj nasıl yapılır , kürtaj sonrası , kürtaj sonrası hamilelik , kürtaj fiyatları , kürtaj olmak , çocuk aldırmak , kürtajın zararları