Tel : 0222 320 00 22 - 0533 646 43 46

SERVİKAL EREZYON(RAHİM AĞZI YARASI) NEDENLERİ

1-Sıklıkla gonore (bel soğukluğu), klamidia, trikomonas ve HPV enfeksiyonlarına bağlı olarak,
2-Sık ve travmatik yapılan cinsel ilişkiler sonrası,
3-Prezervatif üzerindeki kimyasal ajanlar ve rahim ağzına konan tamponlar,
4-Doğum esnasında tamir edilmemiş, atlanmış rahim ağzı yırtıkları,

RAHİM AĞZI YARASI

 

Rahim ağzı yara görüntüleri

 

Çeşitli rahim ağzı yarası(Servikal Erezyon) Görüntüleri

Rahim ağzı yarasının belirtileri nelerdir?

1-Vajinal akıntı: Beyaz,sarı yeşil renkli olan akıntılardır.
2-İLİŞKİ sonrası lekelenme tarzında kanama
3-Adet dışı ara kanamaları
4-Kuyruk sokumuna vuran bel ağrıları
5-İdrar yaparken yanma, sık idrar yapma ve idrarı tutma güçlüğü görülür.
6-Kısırlık: kısırlık nedenlerinden %5-10 arasında indirekt olarak etkileyen erken tohum hücrelerinin rahim ağzından içeri girmesini engelleyen bir patolojidir.


Rahim ağzı yaralarının tanısı nasıl konur?

Normal bir jinekolojik muayenede spekulum takılarak direkt gözle görülmesi ile tanı konulur. Tedaviye başlamadan önce, altında habis (kötü huylu) bir olayın yatıp yatmadığını kontrol etmek için pap smear alınmalıdır. Pap smear sonucuna göre tedaviye geçilir.Bazen rahim ağzında Nabothi kistleri denilen leblebi gibi ele gelen pütürler oluşabilir.Bunların tedavisi leep aleti ile içleri koterize edilerek boşaltılır.

Servikste(Rahim ağzında) Nabothi Kistlerinin Görünüşü


Rahim ağzı yaralarından korunmak için ne yapılmalıdır?

1-Şüpheli ve tanımadığınız kişilerle cinsel ilişki yapmayın. Özellikle gonore (bel soğukluğu),frengi geçirmiş.genital kondilomu olan ,penisin de akıntısı olan erkekler
2-Doğumda rahim ağzının kendiliğinden açılmasını bekleyip yırtılmasını izin vermemek gerekir.Eğer rahim ağzında yırtılma olursa doğumdan sonra mutlaka yırtık tedavisi yapılmalıdır.
3-Enfeksiyonlar ihmal edilmeden akut dönemde mutlaka en iyi şekilde tedavi edilmelidir.
4-Vaginal tamponları uzun süre kullanmamak gerekir.(özellikle adet kanaması varken)
5-Su ve sabunla(PH sı bazik olan ) vajinayı yıkamayınız. Çünkü bu işlem vajinanın normal PH’ını (asit) bozup fırsatçı mikropların enfeksiyon yapmasına yol açar.

 

Rahim ağzı yaralarının tedavi yöntemleri nelerdir?

1-Yakma (koterizasyon):
Rahim ağzı yaralarında amaç yara bölgesindeki epitelin tahrip edilerek ardında sağlıklı hücrelerin gelerek yara yüzeyini kapatması esasına dayanır.Bu yöntem en eski metod olarak kullanılan yöntemdir.Burada elektrik enerjisi kullanılarak rahim ağzı epiteli tahrip edilmesi esasına dayanır.ağrılı ve 3-5 seans uygulama gerekir.Zamanımızda terk edilmiş tedavi yöntemidir.
 

Servikal Koter Cihazı

2-Dondurma (kriyoterapi):
Rahim ağzındaki yaranın büyüklüğüne göre ayarlanmış uçlar takılı özel bir tabanca şeklindeki bir proptan karbondioksit veya azotprotoksit gazı geçirilerek yaranın (erezyon) eksi 45 ila eksi 60 derece arasında dondurularak yok edilmesi işlemidir. İşlem 5-6 dakika sürer. Ağrısız bir işlemdir, anesteziye gerek yoktur. Dondurma işleminde rahim ağzında daralma olmadığı için doğum yapmamış kadınlara da rahatça uygulanabilir. İşlemden sonra dökülme safhasında 15 gün boyunca berrak su gelir. İyileşme 2 ay sürer. 1 ay cinsel ilişki yasaklanır. Hem yakma hem de dondurma işleminden 2 ay sonra mutlaka doktora kontrole gitmek gerekir.En önemli avantajı işlemin ağrısız olmasıdır.Devavantajı ise uzun süren vaginal su gibi olan akıntıdır.Hastayı ciddi olarak çok rahatsız edebilir.

3-LEEP ALETİ
Dondurma veya yakma ile geçmeyen, smear sonucu şüpheli çıkan ve HPV si pozitif olan hastalara uygulanır.Radyofrekansı ile çalışan cihazlardır. Burada aynı zamanda hem tedavi edilir hem de parça alınmış olur. İşlem şöyle gerçekleştirilir; yara (erezyon) bölgesi yarım daireler şeklinde üst ve alt rahim ağzı bölgesi kesici özel uçlu incecik koterle çıkartılır. Kansız ve dikişsiz bir operasyondur. Operasyonun avantajı çıkan doku parçası, nekroz (hücreler ölmediği için) olmadığı için patolojiye rahatlıkla gönderilebilir.Rahim ağzı dokusunu daha derine tahrip ettiği için daha hızlı iyileşme sağlar.Ayrıca kanama riski minimumdur.En son kullanılan tekniktir.

4-LASER TEDAVİSİ

 Çok pahalı ve rutinde uygulanmayan yöntemdir.Akademik önemi vardır.


Etiketler : Rahim Ağzı Yarası , rahim ağzı yarası nasıl olur , rahim ağzı yarası tedavisi