Tel : 0222 320 00 22 - 0533 646 43 46

Aşırı kıllanma nedir?(Hirsutizm)

Kadınlarda çene, bıyık bölgesi, göbek üstü gibi alışılmamış alanlarda erkek tipi kıllanma veya kol ve bacaklarda daha fazla ve daha kalın kılların bulunması şeklinde ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum bazı kadınlarda bu bölgelerde görülen ince, açık renk vellüs denilen bebek tüylerinden farklıdır.

Nedenleri:

Ortaya çıkan tablo kılların androjen denilen erkeklik hormonuna aşırı duyarlılığı ya da bu hormonların kan düzeylerinin yükselmesi ile ilgilidir. En sık olarak etnik ve jeografik, ailesel-genetik, idyopatik (tanımlanan bir neden yoktur) ve polikistik over denilen yumurtalık kistleri ve menstrüel (aedet dönemi) düzensizliklerle giden hastalıkta görülür. Daha ender, fakat olası nedenler menopoz, böbrek üstü bezlerinin aşırı faaliyeti, cushing hastalığı, yumurtalık, hipofiz ya da böbrek üstü bezi tümörleri ve bazı ilaçlardır. Özellikle yüz ve vücut kıllarında ani artış olursa, adet periyodunda düzensizlik ve ses kalınlaşması gibi durumlar ortaya çıkarsa mutlaka hekime başvurulmalıdır. Bunların yanısıra, kiloda artma, deride yağlanmada artış, akne, saç dökülmesi gibi bulgular da hormonal bir problemin habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda dermatolog ve jinekologların işbirliğine gerek duyulabilir.

Tedavisi nedir?

İdyopatik hirsutizm ve etnik varyasyonlar, ailesel nedenler gibi kıl köklerinin hormonlara aşırı duyarlılığına bağlı olarak gelişen hirsutizm dışında aşırı hormon yükselmeleri ile ilgili durumlarda nedene yönelik tedavi esastır. Ancak, nedene yönelik ilaç tedavilerinde hernekadar kıllar zayıflarsa da tümüyle ortadan kalkmaz.


Etiketler : Aşırı Kıllanma , kadınlarda aşırı kıllanma neden olur , kadınlarda aşırı kıllanma tedavisi